Azjatycki bulion warzywno-rybny

Azjatycki bulion warzywno-rybny jest bardziej oryginalny oraz syty od zwykłego rosołu. Przyjemnie rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory, a dzięki temu, że zawiera imbir, jest również naturalnym wspomagaczem odporności! 🙂

Chcesz posmakować kuchni azjatyckiej? Wypróbuj przepis autorstwa laureatki naszego konkursu na Facebooku Pani Anny Kietzman.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 młode marchewki
  •  Ziele angielskie
  •  Seler
  •  Szklanka płatków suszonego tuńczyka dashi
  •  Sól, pieprz
  •  Natka z pietruszki
  •  Łyżka oliwy
  •  Imbir
  •  Kolendra

Dodatki:

  • Tofu
  • Cukinia
  • Kolendra
  • Makaron udon
  • Sok z limonki
  • Jajko
  • Szczypior

Przygotowanie:

Marchewkę i seler obrać, zalać litrem wody. Dodać sól i pieprz. Cebulę opalić nad palnikiem kuchenki i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, oliwę, natkę z pietruszki, kolendrę i imbir. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut do miękkości warzyw.

Do drugiego garnka wrzucić płatki tuńczyka, zalać 2 szklankami wody. Gotować, dopóki dashi nie odda smaku wodzie. Następnie odsączyć i wlać wywar rybny do bulionu warzywnego. Gotować całość razem jeszcze około 20 minut, tak by uzyskać bardzo aromatyczny bulion.

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Tofu podprażyć na patelni bez użycia tłuszczu. Cukinię pokroić na cienkie paseczki (np. za pomocą obieraczki do warzyw). Jajko ugotować na pół miękko. Wycisnąć sok z limonki.

Wszystkie składniki ułożyć w misce, zalać bulionem. Dla koloru można udekorować ostrą papryczką.