Słowem wstępu od samej autorki przepisu Pani Małgorzaty Piotrowicz:

“Ciastka są mięciutkie, aromatyczne i słodkie i nikt by nie powiedział, że marchewka czy dynia w nich jest ???? a każdy wcina, że hej ???? Smacznego! Taki niby misz masz, zero waste przy okazji ale najważniejsze, że ma smak tak jak życie (…).”

Jest to jeden z wyróżnionych przepisów w naszym konkursie na Facebooku.

Wykorzystane są w nim pozostałości, które zostały po wyciśnięciu soku z marchwi i jabłek. Fantastyczny pomysł na smaczne słodkości i przy okazji sposób by nie marnować oraz nie wyrzucać żywności.

Ten przepis skradł nasze serca. ???? Poniżej podajemy składniki i wykonanie.

Przepis powstał na bazie produktów Helcom https://helcom.pl/produkty/

Składniki:

  • 1 szklanka startej lub wspomnianej odciśniętej marchewki,
  • 1 szklanka startej drobno dyni,
  • 1/2 szklanki odciśniętych lub startych jabłek,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masy kokosowej Helcom Życie ma smak,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 jajka,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 garście bakalii – np. rodzynki i orzechy włoskie.

Opcjonalnie:

  • 2 łyżki masła orzechowego (płynnego)
  •  cynamon do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Następnie lepimy placuszki i układamy na blaszce, która jest wyłożona papierem do pieczenia.

W kolejnym kroku wkładamy blaszkę z placuszkami do nagrzanego piekarnika na 15 minut w 180℃ (pieczenie góra dół).

Zostawiamy do ostudzenia i potem się degustujemy. Smacznego! ????

“ Życie ma smak, gdy Ty i Ja, razem w kuchni eksperymentujemy, od ucha do ucha się śmiejemy, smakujemy dania i radujemy z każdego nowego wyzwania, szczególnie gdy słodycz w nim tkwi. ???? ”