Crumble – palce lizać!

Składniki

  • 500 g śliwek, prosto z drzewa;-)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 25 g mielonych migdałów, orzechów marki Helcom
  • 2 łyżki aromatu waniliowego lub innego ulubionego;-)

Kruszonka:

  • 110 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g zimnego masła w kawałkach
  • 100 g płatków migdałów, orzechów
  • 75 g cukru trzcinowego

 Wykonanie: 

  • Owoce włożyć do formy, dodać cukier, migdały, orzechy i aromat waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać.
  • W celu uzyskania mieszanki do posypania owoców, do naczynia należy  wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać masło i palcami je rozgnieść.
  • Dodać płatki migdałów i cukier wszystko wymieszać.
  • Przygotowaną mieszanką posypać owoce. Piec 30 min w 200°C. Podawać ciepłe.