Czerwony chłodnik od Życie ma smak!

Składniki:

  • dwa buraki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • ogórek
  • 4 rzodkiewek
  • cebula
  • szczypiorek
  • koperek
  • natka pietruszi
  • 400 g jogurtu
  • 1,5 litra wody
  • wegeta
  • sól himalajska (Helcom)
  • pieprz

Wykonanie:

Buraki, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i trzemy na grubej tarce. Starte warzywa gotujemy w 1,5 lita wody z łyżeczką wegety, aż będą miękkie. Zostawiamy do wystudzenia. Koperek, szczypiorek, natkę pietruszki i cebulkę drobno siekamy, a następnie łyżką ugniatamy z łyżeczką soli. Dodajemy jogurt, szczyptę pieprzu, starte rzodkiewki i ogórka. Mieszamy i całość dodajemy do wystudzonej zupy.