Fit domowa czekolada (czarna i biała)

Czarna FIT

Składniki:

  • 30 g oleju kokosowego
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 30 g kakao naturalnego
  • 120 g mleka migdałowego
  • 15 g miodu
  • laska wanilii

Wykonanie:

Do garnuszka dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki kakao (naturalnego) i pół szklanki mleka migdałowego (można dodać krowiego). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miodu i również mieszamy. Gotujemy przez chwile na małym ogniu. Rozchylamy laskę wanilii, aby była w miarę prosta i wyciągamy, za pomocą łyżki, ziarenka. Dodajemy do garnuszka szczyptę, ponieważ aromat z całej laski byłby zbyt mocny! Na koniec dosypujemy łyżkę wiórków kokosowych i mieszamy. Gotową masę odstawiamy i czekamy aż wystygnie. Układamy czekoladową masę na blaszce i wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny. Na wierzch możemy dodać ulubione owoce, bakalie, orzechy.

Biała FIT

Składniki:

  • średni jogurt naturalny
  • odżywka białkowa
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • owoce sezonowe
  • łyżeczka amarantusa
  • miód (opcjonalnie)

Wykonanie:

Jogurt naturalny, odżywkę białkową, mleczko kokosowe i miód mieszamy ze sobą, tak aby powstała gładka masa. Można to zrobić za pomocą blendera lub ręcznie. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Układamy masę do pudełka wyłożoną folią aluminiową. Na wierzch układamy sezonowe owoce i posypujemy amarantusem. Wkładamy do lodówki na około 4 godziny. Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika, czekolada jest twarda i można ją pokroić w kostki to znaczy, że można zajadać 🙂

Źródło:  www.blondbrunettes.pl