Gofry z pastą ze śliwek i daktyli

Składniki:

  • 1 słoik pasty ze śliwek i daktyli Helcom Naturalnie
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego lub roztopionego masła)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • sos czekoladowy
  • świeże owoce (np. wiśnie i borówki amerykańskie)

Przygotowanie: Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszaj, a następnie dodaj jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Ciasto odstaw, aby odpoczęło (na około 15 minut). Na rozgrzaną gofrownicę nałóż ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadź je dokładnie po całej powierzchni. Po upieczeniu i wystygnięciu połóż jednego gofra na talerz i przełóż pastą ze śliwek i daktyli z Helcom Naturalnie. Następnie przykryj go kolejnym gofrem i znów przełóż pastą. Etap ten powtarzaj aż do uzyskania oczekiwanego efektu. Wierzch przyozdób ulubionymi owoce, bakaliami lub sosem czekoladowym.