
Lubisz potrawy z grilla? Dla autorki tego przepisu grillowanie to nie jest szybkie jedzenie, to powolny rytuał, bo kładziemy na ruszcie soczyste steki, pikantne kiełbaski, świeże warzywka, rybki i grillujemy, aby potem rozkoszować się apetycznym zapachem opiekanych smakołyków. Grillowane pyszności najlepiej smakują z sosikami i sałatkami. I oczywiście w najlepszym towarzystwie.
Zachęcamy do wypróbowania przepisu autorstwa Pani Grażyny Rutkowskiej, laureatki naszego konkursu na Facebooku, na grillowane skrzydełka w glazurze miodowej z chrupiącymi grzankami.
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka
-
sok z 1 cytryny
-
2 łyżki oliwy
-
2 łyżki wytrawnego białego wina
-
3 łyżki miodu
-
łyżeczka posiekanego czosnku
-
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
-
szczypta pieprzu
-
sól do smaku
Przygotowanie:
Skrzydełka płuczemy i umieszczamy w plastikowej misce. Mieszamy pozostałe składniki i tak otrzymaną zaprawą polewamy mięso. Odstawiamy skrzydełka na 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie wyjmujemy skrzydełka z marynaty, układamy na tackach do grillowania i umieszczamy na grillu. Pieczemy, dwa razy smarując pozostałą zaprawą. Jako dodatek do dania polecamy chrupiące grzanki z masełkiem czosnkowym, koperkiem i z różnymi dodatkami np. pokrojonymi pomidorkami i świeżą bazylią.
Jak przygotować grzanki?
- bułka (np. paryska lub ciabatta)
- oliwa z oliwek np. marki Helcom
- czosnek
- pomidorki
- bazylia
Pieczywo kroimy na kromki, nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy startym serem. Następnie grzanki zapiekamy na grillu, aż się zrumienią, a ser roztopi. Na koniec posypujemy listkami bazylii i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
I jeszcze jedna rada dla zwolenników zdrowego grillowania: zamiast soli warto dodać większą ilość ziół i przypraw. Potrawy zyskają dzięki temu wyśmienity aromat i będą znacznie zdrowsze.