Te mazurki to prawdziwe dzieła sztuki. Ich autorką jest Pani Anula Wawrzyniak, laureatka naszego konkursu na Facebooku. Zachęcamy do wypróbowania jej przepisu, nie tylko od święta… Zwłaszcza że dekoracje zależą już tylko od wyobraźni cukiernika.

Przepis powstał na bazie produktów Helcom https://helcom.pl/produkty/

Składniki:

  • 35 dkg masła
  • 12 dkg cukru pudru
  • 12 dkg obranych i posiekanych migdałów
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 37 dkg mąki pszennej
  • 4 ugotowane i przetarte żółtka
  • 1 surowe żółtko
  • szczypta soli
  • konfitura (wiśniowa, truskawkowa lub z dyni)
  • 2 czekolady gorzkie
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • masa cukrowa w ulubionych kolorach
  • płatki migdałowe
  • rodzynki sułtańskie
  • wszelkie inne ulubione bakalie i ozdoby
  • tłuszcz do natarcia i mąka do posypania blachy

Przygotowanie:

Masło utrzeć na puch, dodać cukier, migdały, skórkę z cytryny, mąkę, ugotowane żółtka i sól.

Zagnieść porządnie ciasto i włożyć do lodówki na około 1,5 godziny.

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,75 cm i wyłożyć na natartą tłuszczem oraz wysypaną mąką blachę. Całość posmarować żółtkiem.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ostrożnie z termoobiegiem, bywa niebezpieczny).

Śmietankę podgrzać (ale nie może zawrzeć), dodać pokruszoną czekoladę i cukier puder, zdjąć z ognia i mieszać aż do rozpuszczenia składników.

Ostudzone ciasto ozdobić konfiturą, a następnie polewą czekoladową. Na tym układamy wycięte z masy cukrowej ozdoby, bakalie i co nam przyjdzie do głowy. ????


Smacznego!