Krem ze szparagów z miętowym pesto

Składniki na zupę krem:

  • pęczek świeżych zielonych szparagów
  • 0,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 opakowania serka mascarpone
  • opcjonalnie: łyżka jogurtu greckiego
  • opcjonalnie: grzanki

Składniki na miętowe pesto:

  • świeża mięta
  • 1/8 szklanki oliwy z oliwek (Athina)
  • ząbek czosnku

Wykonanie:

Szparagi myjemy, odrywamy końce mniej więcej na wysokości 1/3 szparaga. Odcinamy główki i tniemy na kawałki. Główki odkładamy na bok. Szparagi podlewamy gorącym wywarem (powinno być go tyle, żeby przykrył szparagi, ale nie za dużo, bo zupa ma mieć konsystencję kremu po zmiksowaniu). Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania w osobnym garnuszku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy na wrzątek główki szparagów, po 2 minutach gotowania odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odkładamy na bok. Kiedy szparagi będą miękkie, ściągamy zupę z palnika i dodajemy główki szparagów (kilka odkładamy do dekoracji). Miksujemy na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze raz miksujemy na małych obrotach. Do małego pojemniczka blendera wrzucamy umyte listki mięty, dodajemy oliwę i przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze szparagów podajemy z pesto miętowym, kleksem jogurtu greckiego i grzankami.

Źródło: www.zakochanewzupach.pl