Mazurek a’la Bounty

By 24 wrze艣nia 2021Przepisy
mazurek

Na ch艂odne jesienne wieczory polecamy ciasto a鈥檒a Bounty z pomys艂u Kasi z bloga wysmakowane.pl 馃檪

Sp贸d kakaowy

Sk艂adniki:

  • 80 g m膮ki pszennej
  • 12 g kakao
  • spora szczypta soli
  • 30 g cukru drobnego do wypiek贸w
  • 50 g mas艂a
  • 偶贸艂tko

Przygotowanie:

M膮k臋 i kakao przesia膰 do miski. Doda膰 s贸l i cukier. Wymiesza膰 dok艂adnie. Zimne mas艂o posieka膰 i doda膰 do sk艂adnik贸w sypkich. Rozetrze膰 w d艂oniach do powstania niewielkich grudek. W贸wczas do ca艂o艣ci doda膰 偶贸艂tko i szybko wyrobi膰 ciasto. Ciasto uformowa膰 w kul臋. Zawin膮膰 w foli臋 spo偶ywcz膮 i sch艂odzi膰 minimum godzin臋 w lod贸wce.

Sch艂odzone ciasto kr贸tko zagnie艣膰. Od艂o偶y膰 kawa艂ek a reszt臋 rozwa艂kowa膰 cienko na ko艂o o 艣rednicy oko艂o 16 cm. Pozosta艂y kawa艂ek zrolowa膰 i zrobi膰 rant po obwodzie ciasta. Mo偶na zrobi膰 to w formie do pieczenia albo po prostu na papierze do pieczenia. Ciasto podziurkowa膰 na dnie i wstawi膰 ponownie do lod贸wki.

Piekarnik nagrza膰 do 200 stopni C (g贸ra 鈥 d贸艂, bez termoobiegu). Ciasto wyj膮膰 z lod贸wki, przykry膰 papierem do pieczenia i obci膮偶y膰 np. suchym grochem. Wstawi膰 do gor膮cego piekarnika. Po pi臋ciu minutach temperatur臋 obni偶y膰 do 180 stopni C, a po kolejnych pi臋ciu zdj膮膰 obci膮偶enie. Ciasto piec jeszcze 10 minut, po czym wyj膮膰 z piekarnika i ca艂kowicie ostudzi膰 na blacie ostudzi膰 na blacie przed wy艂o偶eniem mas.

Masa kokosowa

Sk艂adniki:

  • 140 g masy kokosowej Helcom
  • 2 艂y偶ki g臋stej 艣mietany krem贸wki
  • czubata 艂y偶eczka wi贸rk贸w kokosowych

Przygotowanie:

Mas臋聽 kokosow膮 z puszki prze艂o偶y膰 do miseczki. Wymiesza膰 z krem贸wk膮 i z wi贸rkami. Wy艂o偶y膰 na ca艂kowicie ostudzony sp贸d.

Mi臋kka polewa czekoladowa i dekoracja

Sk艂adniki:

  • 70 g czekolady mlecznej
  • 40 ml g臋stej 艣mietany krem贸wki
  • 8 g mas艂a
  • dekoracja: wi贸rki kokosowe Helcom, kilka kostek bia艂ej czekolady i kilka mini batonik贸w bounty

Przygotowanie:

Czekolad臋 posieka膰 na ma艂e kawa艂ki. W ma艂ym garnku podgrza膰 艣mietan臋 i mas艂o, prawie do momentu wrzenia. Doda膰 czekolad臋. Nie miesza膰, tylko zostawi膰 na dwie minuty. Po tym czasie wymiesza膰, do uzyskania g艂adkiej masy czekoladowej. Jeszcze ciep艂膮 mas臋 wyla膰 na warstw臋 kokosow膮. Po kilku minutach, jak czekolada ostygnie, ale dalej b臋dzie mi臋kka, ozdobi膰 mazurek wi贸rkami kokosowymi i kawa艂kami mini bounty. Wstawi膰 do lod贸wki, najlepiej na ca艂膮 dob臋. Kruchy sp贸d nami臋knie i smaki si臋 dobrze po艂膮cz膮. Najlepiej ociepli膰 do temperatury pokojowej przed podaniem. Mazurek Bounty b臋dzie w贸wczas idealny.

mazurek

藕r贸d艂o: https://www.wysmakowane.pl/przepisy/mazurek-ala-bounty/