Risotto z szałwią i dynią z masłem i sałatą radicchio

By 3 marca 2023Przepisy
risotto_szalwia

Chcesz zaskoczyć podniebienia swoich gości lub domowników? Sprawdź niezwykle smaczny przepis na Risotto z szałwią i dynią z masłem i sałatą radicchio ❤ Pyszny, szybki i wcale nie jest trudny!

Autorem przepisu jest Pan Wojtek Siemyk laureat naszego konkursu na Facebooku.

Składniki:

  • 6 łyżek niesolonego masła
  • pół średniej dyni pokrojonej na duże kawałki
  • Sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek np. marki Athina
  • 1 duża żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 2 obrane i posiekane ząbki czosnku
  • Garść liści szałwii
  • 2 szklanki ryżu arborio
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 4-6 filiżanek gorącego wywaru warzywnego
  • 1 szklanka startego sera Gouda
  • Olej słonecznikowy
  • Liście z I małej główki radicchio, w niedużych kawałkach
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

Risotto: Roztop masło w średnim rondlu na złocisty kolor, ok. 5 minut. Dynię włóż do pieczenia, wymieszaj z rumianym masłem i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i piecz w piekarniku na 200 stopni przez 25 minut, następnie wyjmij i gotuj na złoty kolor i miękkość, jeszcze 10-20 minut.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, mieszając od czasu do czasu do miękkości. Dodaj czosnek i ryż, a następnie gotuj, mieszając, 2-3 minuty. Dodaj wino i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia. Dodaj 1 filiżankę bulionu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego wchłonięcia. Kontynuuj dodawanie bulionu przy filiżance i mieszaj od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy. Dodaj startego sera i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Szałwia: Rozgrzej warstwę oleju słonecznikowego na szerokiej patelni, dodaj liście szałwii i smaż, aż będzie chrupiąca. A 2 minuty później sałatę radicchio. Dodaj cytrynę i dopraw. Podawaj razem.