
Chcesz zaskoczyć podniebienia swoich gości lub domowników? Sprawdź niezwykle smaczny przepis na Risotto z szałwią i dynią z masłem i sałatą radicchio ❤ Pyszny, szybki i wcale nie jest trudny!
Autorem przepisu jest Pan Wojtek Siemyk laureat naszego konkursu na Facebooku.
Składniki:
- 6 łyżek niesolonego masła
- pół średniej dyni pokrojonej na duże kawałki
- Sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek np. marki Athina
- 1 duża żółta cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 2 obrane i posiekane ząbki czosnku
- Garść liści szałwii
- 2 szklanki ryżu arborio
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 4-6 filiżanek gorącego wywaru warzywnego
- 1 szklanka startego sera Gouda
- Olej słonecznikowy
- Liście z I małej główki radicchio, w niedużych kawałkach
- Sok z cytryny
Przygotowanie:
Risotto: Roztop masło w średnim rondlu na złocisty kolor, ok. 5 minut. Dynię włóż do pieczenia, wymieszaj z rumianym masłem i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i piecz w piekarniku na 200 stopni przez 25 minut, następnie wyjmij i gotuj na złoty kolor i miękkość, jeszcze 10-20 minut.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, mieszając od czasu do czasu do miękkości. Dodaj czosnek i ryż, a następnie gotuj, mieszając, 2-3 minuty. Dodaj wino i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia. Dodaj 1 filiżankę bulionu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego wchłonięcia. Kontynuuj dodawanie bulionu przy filiżance i mieszaj od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki i kremowy. Dodaj startego sera i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Szałwia: Rozgrzej warstwę oleju słonecznikowego na szerokiej patelni, dodaj liście szałwii i smaż, aż będzie chrupiąca. A 2 minuty później sałatę radicchio. Dodaj cytrynę i dopraw. Podawaj razem.