Śliwkowe marzenie

Składniki:

  • 2 jaja
  • 125 g cukru
  • 175 g mąki
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 83 g masła (1/3 kostki masła o wadze 250g)
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g śliwek węgierek bez pestek
  • szczypta soli
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. W drugiej misce ucieramy masło, stopniowo dodając cukier. Nie przerywając miksowania, wbijamy po jednym jajku. Ucieramy do momentu połączenia się mas i dopiero wtedy wbijamy kolejne jajko. Wlewamy olej i śmietanę cały czas nie przerywamy ucierania. Na koniec wsypujemy po kilka łyżek wcześniej przesianych suchych składników i miksujemy.
Ciasto powinny być gładkie. Śliwki myjemy i pestkujemy.

Ciasto przekładamy do formy na wierzch układamy śliwki, posypujemy cynamonem i pieczemy przez około 35 minut w 180 C.

Smacznego!