Spaghetti z pulpecikami dla dzieci

Składniki:

  • mięso mielone
  • cebula (biała i czerwona)
  • czosnek
  • bułka tarta
  • jajko
  • bulion
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti
  • marchewka
  • mozzarella
  • oliwki (Helcom)
  • natka pietruszki
  • sos pomidorowy

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Na chwilę przed końcem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku i suszone oregano. Mieszamy z mielonym mięsem. Dodajemy bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i wyrabiamy ciasto na pulpety. Formujemy sporej wielkości pulpety i podsmażamy je na patelni z rozgrzana oliwą z obu stron. Na patelnię wlewamy gorący bulion i gotujemy 15-20 minut (w zależności od mięsa). W międzyczasie gotujemy makaron. Talerz wykładamy zieloną sałatą. Układamy na niej pulpeciki i obtaczamy je makaronem do połowy wysokości. Z plasterka marchewki robimy dziubek, z mozzarelli i oliwki oczka, z czerwonej cebulki brewki i włosy z natki pietruszki. Opcjonalnie danie można zalać sosem pomidorowym.