Składniki na ciasto do gofrów (6 sztuk):
- 2 jajka
- 50 g masła
- 150 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 250 ml mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
Składniki na wykończenie gofrów:
- łosoś wędzony
- ser feta
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- koperek
- czerwona cebulka
Wykonanie:
Mieszamy suche składniki, następnie dodajemy żółtka, mleko i roztopione masło. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na bok, przykryte ściereczką. Ubijamy białka na sztywno i łączymy je z ciastem – mieszamy delikatnie, by nie rozbić piany. Nakładamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy. Na gofra nakładamy plasterek łososia oraz dużą łyżkę serka zmieszanego z jogurtem. Posypujemy koperkiem i wiórkami czerwonej cebuli.