Gofry z łososiem i serem feta

Składniki na ciasto do gofrów (6 sztuk):

  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 150 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 250 ml mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na wykończenie gofrów:

  • łosoś wędzony
  • ser feta
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • koperek
  • czerwona cebulka

Wykonanie:

Mieszamy suche składniki, następnie dodajemy żółtka, mleko i roztopione masło. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Odstawiamy na bok, przykryte ściereczką. Ubijamy białka na sztywno i łączymy je z ciastem – mieszamy delikatnie, by nie rozbić piany. Nakładamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy. Na gofra nakładamy plasterek łososia oraz dużą łyżkę serka zmieszanego z jogurtem. Posypujemy koperkiem i wiórkami czerwonej cebuli.