Omlet z wiśnią, sosem waniliowym i migdałami

Składniki:

Ciasto na omlety:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • olej kokosowy do smażenia

Sos waniliowy:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gram białej czekolady
  • laska wanilii

Nadzienie wiśniowe:

  • szklanka mrożonych wiśni (lub świeżych)
  • 2 łyżki erytrolu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody

Wykonanie:

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy na gładką masę. Delikatnie łączymy ją z ubitą pianą. Omlety smażymy z obu stron na oleju kokosowym. Przechodzimy do sosu waniliowego. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką, jednolitą masę. Rozkrawamy laskę wanilii i wyjmujemy z niej ziarna. W rondelku podgrzewamy mleko wraz z ziarnami z laski wanilii i z całą laską. Do gorącego mleka dodajemy czekoladę. Mieszamy aż do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Wyjmujemy z mleka laskę wanilii. Ciągle mieszając dolewamy gorące mleko do masy z żółtek. Przelewamy powstały sos do rondelka i przez chwilę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając (aż zgęstnieje). Sos nie może się zagotować, bo się zważy. By przygotować wiśniowe nadzienie, w garnku gotujemy wodę z dodatkiem erytrolu. Dodajemy wiśnie,  doprowadzamy do wrzenia, a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.

Omlet smarujemy grubo wiśniowym nadzieniem i przykrywamy drugim omletem. Polewamy sosem waniliowym. Dekorujemy migdałami i świeżą wiśnią.