Bakłażan w roli głównej

Składniki:

  • bakłażan
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa (Helcom)
  • czosnek

Jak przyrządzić?

  1. Bakłażana umyj i pokrój w grube plastry, możesz go także przeciąć wzdłuż na pół. Posyp solą i odstaw na kwadrans, żeby się „spocił”. Następnie wytrzyj z sok, oprósz pieprzem i skrop oliwą. Zgrilluj.
  2. Paprykę pokrojoną w drobną kostkę podsmaż na oliwie z czosnkiem, dodaj natkę pietruszki i odstaw po 15 minutach.
  3. Zgrillowanego bakłażana wyłóż na talerz, dodaj do tego przygotowaną wcześniej paprykę.Wierzch udekoruj wg uznania: bazylia, pietruszka, pomidorek koktajlowy, parmezan.

Podawaj z miłością;-)