Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 mączyste ziemniaki (typ kulinarny C)
  • 1 kg świeżej dyni
  • 2 l bulionu jarzynowego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 100 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Wykonanie:

W rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy drobno posiekane cebulę i czosnek – szklimy. Dodajemy obraną ze skóry i pozbawioną pestek, pokrojoną w kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Zalewamy bulionem jarzynowym. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Miksujemy całość na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Podajemy posypując każdą porcję posiekanym szczypiorkiem.