Składniki:
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki śmietany 12 lub 18%
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- dodatkowo: ok. 50 g czekolady na wierzch
Wykonanie:
W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Mąkę mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem oraz cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 1/3 mąki – mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki i wszystko razem mieszamy. Formę na ciastka wykładamy papierowymi foremkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Dekorujemy wg uznania.