Burgery pełne miłości

Składniki na ok 4-6 burgerów

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/2  dużej cebuli
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wody
  • oliwa (Helcom)
  • bułki do hamburgerów wg uznania
  • żółty ser w plasterkach
  • cebula  – biała i czerwona, ta druga jest ostrzejsza
  • ogórki konserwowe
  • sosy: ketchup, musztarda, BBQ

Wykonanie:

Cebulkę kroimy drobno, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem do zeszklenia. Odstawiamy. Zmieloną wołowinę umieszczamy w naczyniu. Dodajemy do niej jajko, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę wody i zeszkloną wcześniej cebulkę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jak już masa będzie odpowiednio wymieszana formujemy okrągłe kotlety i wrzucamy na grilla. Nie muszą być idealne ale powinny być pyszne;-)

Burgery grillujemy na rozgrzanym grillu  przez ok 3-4 min. z każdej strony. Nie należy grillować ich dłużej, bo będą suche, a mają być soczyste.

Bułki kroimy na pół i podgrzewamy delikatnie w piekarniku lub tosterze. Smarujemy obie połówki sosami wg uznania, dodajemy wszystkie składniki na sam wierzch kładziemy ser i gotowe. Na wierz bułki możecie położyć świeżą bazylię.

Nam już ślinka leci;-)