Składniki:
- 360 g ciasta biszkoptowego – może być suche
- 75 g herbatników, najlepiej okrągłych o smaku czekoladowym
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- ok. 100 g powideł wiśniowych (Helcom)
- 50 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
- łyżka kakao
- kilka migdałów (Helcom)
- wiórki kokosowe (Helcom)
- drobno posiekane orzechy
- kilka pianek i rodzynek (Helcom)
Wykonanie:
Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Nie należy gotować.
Ciasto biszkoptowe i herbatniki kruszymy jak najdrobniej. Kilka herbatników odstawcie, będą potrzebne do zrobienia skrzydeł. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Formujemy kulki. Herbatniki, które nam zostały, przełamujemy na pół i formujemy skrzydełka naszych słodkich nietoperzy. Zęby tworzymy z migdałów, oczy z przekrojonych pianek i rodzynek. I gotowe. W sam raz na listopadowe kinder party.