Pierogi a la Życie ma smak

Składniki:

  • 500 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 100 g masła
  • 100-150 ml mleka
  • sól
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • biały pieprz
  • 50 g suszonych podgrzybków, namoczonych, ugotowanych i posiekanych
  • niewielka ilość oleju słonecznikowego
  • trochę majeranku
  • 1 rozmącone jajko lub niewielka ilość wody do lepienia pierogów

Wykonanie:

Przed gotowaniem grzyby moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Następnie gotujemy je do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, zagotowujemy. Do urządzenia miksującego  wsypujemy mąkę, dodajemy gorące mleko z masłem i odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto. Następnie już ręcznie wyrabiamy. Niektórzy wkładają takie ciasto do lodówki na 10 minut, można ale nie jest to konieczne.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy uprzednio pokrojoną cebulę. Mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy grzyby i mieszając, podduszamy wszystko na patelni. Całość doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem wg uznania. Mieszamy.  Farsz musi się poddusić. Ma być aromatyczny, odpowiednio miękki. Po wyłączeniu studzimy farsz.

Ciasto, które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję,  Bardzo cienko je wałkujemy rozwałkowujemy –  grubość około 2 mm. Wycinamy koła – kieliszek do wina lub cienka szklanka sprawdzą się wyśmienicie. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz (farsz ma być zimny)  i formujemy pierogi.

Pierogi lepimy z całego ciasta i farszu. Zalepiając farsz, możemy użyć jaja lub wody w celu lepszego zlepienia się ciasta.

Ulepione pierogi wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Delikatnie mieszamy. Gotujemy mniej więcej 2 minuty od momentu wypłynięcia. Do wody można dodać kilka kropel oleju, aby pierogi się nie lepiły. I gotowe!