Składniki :

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 60 g grzybów suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 10 pokrojonych suszonych śliwek + kilka w całości (Helcom)
  • 1 łyżka powideł śliwkowych (Helcom) lub miodu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • kilka listków laurowych
  • 2 łyżki g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Suszone grzyby wrzućcie do garnka, zalejcie 1 litrem zimnej wody i odstawcie na kilka godzin – muszą zmięknąć. Gotujcie je potem przez ok. 25 minut. Odcedźcie i pokrójcie na drobne kawałki.
Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na patelni z odrobiną oleju, dodajcie czosnek  i całość jeszcze chwilę potrzymajcie na patelni. Kiszoną kapustę odcedźcie, zalejcie wodą z gotowania grzybów.  Następnie dodajcie grzyby,  podsmażoną cebulkę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujcie 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Bigos należy podlewać wodą w trakcie gotowania.
Następnie dodajcie pokrojone śliwki suszone, 1 łyżkę powideł lub miodu. Mieszajcie, dodajcie przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku, gotujcie jeszcze ok. 1 godzinę.
Na drugi dzień znowu dolejcie 1/2 szklanek wody i gotujcie jeszcze przez 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając.
Gotowe! Czas na Święta.