Eklerki palce lizać

Składniki (ok 25 sztuk):

  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 5 mniejszych jajek
  • kwiaty lawendy

Nadzienie:

  • budyń
  • bita śmietana
  • krem do karpatki
  • czekolada rozpuszczalna

Wykonanie:

  • Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać  aż powstanie gęsta i gładka masa odchodząca od brzegów garnka. Przełożyć do miski, ostudzić. Dodawać po jednym jajku  miksując mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką 2 cm. Wycisnąć ok. 7 – 8 cm paski masy z rękawa zachowując odstępy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 22 minuty na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika bo ciasto opadnie.
  • Upieczone eklerki ostudzić.
  • Eklerki przekroić wzdłuż, na dolną część nałożyć bitą śmietanę lub krem (np. za pomocą szprycy i rękawa cukierniczego), przykryć górną częścią i posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Dla efektu WOW można dodać kwiaty lawendy. Gwarantujemy niezapomniane doznania smakowe!