Składniki (ok 25 sztuk):
- 125 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 5 mniejszych jajek
- kwiaty lawendy
Nadzienie:
- budyń
- bita śmietana
- krem do karpatki
- czekolada rozpuszczalna
Wykonanie:
- Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Wsypać mąkę i przez chwilę ucierać aż powstanie gęsta i gładka masa odchodząca od brzegów garnka. Przełożyć do miski, ostudzić. Dodawać po jednym jajku miksując mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką 2 cm. Wycisnąć ok. 7 – 8 cm paski masy z rękawa zachowując odstępy i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 22 minuty na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika bo ciasto opadnie.
- Upieczone eklerki ostudzić.
- Eklerki przekroić wzdłuż, na dolną część nałożyć bitą śmietanę lub krem (np. za pomocą szprycy i rękawa cukierniczego), przykryć górną częścią i posypać cukrem pudrem lub polać polewą. Dla efektu WOW można dodać kwiaty lawendy. Gwarantujemy niezapomniane doznania smakowe!