Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki mleka, ciepłego
- 10 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 70 g cukru
- 2 jajka, duże
- 70 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- owoce lub konfitura
- 9 łyżeczek cukru
- 1 jajko do posmarowania wierzchu bułek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wsypujemy drożdże (suche lub świeże, z drugich robimy wcześniej zaczyn), cukry, sól, jajka oraz ciepłe mleko. Mieszamy chwilę ciasto i dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto dodając co jakiś czas niewielką ilość oleju. Gotowe ciasto powinno być gładkie i jednolite. Wkładamy do miski i zawijamy szczelnie folią spożywczą. Zostawiamy na ok. 1-1,5 godz do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części, lekko spłaszczamy. Dodajemy łyżeczkę cukru, wkładamy owoce lub konfiturę i zlepiamy. Tworzymy kształt bułeczki, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Owijamy folią i zostawiamy na ok. 15 min do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-35 min do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub solo. Obie wersje są niebiańsko dobre;-)