Wydawałoby się, że jest to banalna sprawa, ale niestety nie każdy zna zasady savoir-vivre nakryciowy. Podpowiadamy więc , jak prawidłowo nakryć stół.
Obrus. Powinien być czysty, wyprasowany i zwisający z każdej strony stołu równo, przynajmniej po 20 cm.
Zastawa powinna korelować z obrusem. Jeśli nasze talerze mają wzorki, obrus powinien być gładki, jeśli obrus jest wzorzysty zastawa powinna być jednolita.
Dekoracje. Elementy dekoracyjne powinny harmonizować z zastawą i obrusem. Dekoracje typu kwiaty, świece powinny być na tyle niskie, by nie przesłaniały gości. Ustawiamy je na środku stołu.
Serwetki. Są niezbędne. Pełnią wiele ważnych funkcji, wśród nich dekoracyjną i higieniczną.Na bardzo uroczyste spotkania przy stole proponujemy serwetki materiałowe, ułożone w fantazyjne wzory, na mniej oficjalne i luźniejsze spotkania można wybrać serwetki papierowe. Należy pamiętać, że serwetki układamy po lewej stronie talerza, natomiast po zjedzeniu posiłku odkładamy je po prawej stronie.
O zastawie napiszemy w kolejnym materiale;-)