Składniki:
- duże dojrzałe awokado
- puszka pomidorów (Helcom)
- por
- papryczka chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka oleju roślinnego
- ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 150 ml mleka
Sposób przygotowania:
Awokado obrać i zmiażdżyć widelcem, dodać sok z cytryny i odstawić na kilka minut. W garnku rozgrzać olej, dodać kukurydzę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę i smażyć kilka minut, aż zmiękną.
Połowę obsmażonych warzyw włożyć do blendera, dodać awokado i miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do czystego garnka. Wlać bulion i mleko, dodać resztę warzyw, gotować na wolnym ogniu około 5 minut.
inspiracja: polki.pl