Kalafiorowe niebo w gębie…

Składniki:

  • duży kalafior
  • trzy jajka
  • ser typu parmezan
  • łyżka oliwy (Helcom)
  • oliwki (Helcom)
  • zioła i przyprawy do smaku
  • pomidory suszone (Helcom)
  • bakłażan
  • liście bazylii

Wykonanie:

Suchego kalafiora zblenduj na drobne kawałki, całość lekko podgrzej na suchej patelni, dodaj jajka, przyprawy i zioła,  parmezan, łyżkę oliwy i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż na okrągłą blaszkę całe ciasto i wstaw do piekarnika (200 C)  na 10 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, ułóż na nim składniki: pokrojone pomidory, oliwki, bakłażana i bazylię i posyp wszystko parmezanem i ponownie wstaw wszystko na 10 minut. Podawaj ciepłe. Porcja w sam raz dla dwóch osób.