Chrupiące placuszki z parmezanem i dipem z pomidorów i bazylii.
Składniki (placuszki):
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- sól, pieprz
Składniki (dip):
- suszone pomidory (Helcom)
- 1/2 łyżeczki cukru
- oliwki (Helcom)
- szczypta soli
- szczypta czarnego, grubo zmielonego pieprzu
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Krok 1 (dip): Pomidory wrzucamy do blendera, dodajemy oliwę, cukier, sól, pieprz, oliwki do smaku oraz bazylię i blendujemy❤
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i zmniejszamy ogień do połowy skali, masę nakładamy łyżką i gładzimy aby zrobiły się płaskie, smażymy z obu stron aż nabiorą złotego koloru, następnie wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z wcześniej przygotowanym dipem z pomidorów i bazylii.