Składniki:
- 250 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 120 ml mleka
- 120 ml wody gazowanej Muszynianka
- jajko
- 4 łyżki oliwy (Helcom)
- szczypta soli
- 500 g świeżego szpinaku
- 200 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- łyżka śmietany
- kwiaty nagietka z łodygą
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto. Najpierw łączymy mąkę, jajko i sól. Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mleko i wodę. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy oliwę i odstawiamy je na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak myjemy, wycieramy papierowym ręczniczkiem i odkrawamy łodyżki. Lekko siekamy, kładziemy na patelnię, przeciskamy przez praskę czosnek i smażymy na łyżce oliwy około 3 minuty. Po zdjęciu z ognia łączymy z serem fetą i dokładnie mieszamy. Smażymy naleśniki, minutę z każdej strony. Przy teflonowej patelni nie trzeba dodawać tłuszczu, ponieważ jest w cieście. Na środek naleśnika kładziemy sporą porcję farszu. Chwytając za zewnętrzną krawędź formujemy sakiewki i wiążemy je kwiatem nagietka Naleśnikowe woreczki możemy wstawić na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika.