Składniki:
- 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
- 6 cebulek szalotek pokrojonych w cienkie plasterki
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 50 dag piersi kurczaka bez skóry pokrojonej w cienkie paseczki
- duża papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w paseczki
- łyżka oliwy (Helcom)
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
Wykonanie:
Wrzucamy na patelnię oliwę, pokrojoną szalotkę i pastę curry. Smażymy dwie minuty cały czas mieszając. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny i często mieszając czekamy, aż się zagotuje. Dokładamy kurczaka i paprykę i dalej mieszając, gotujemy, aż mięso przestanie być surowe w środku (z różowego zrobi się białe). Dodajemy bazylię, sok z limonki, pieprz, sól, mieszamy i gotowe! Radzimy podawać z ryżem jaśminowym 😉