Satay, czyli Azja na ruszcie

Składniki:

  • 6 filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu pomidorowego
  • łyżka oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta mielonego kuminu
  • 12 patyczków do szaszłyków

Składniki na sos orzechowy:

  • 40 g drobno posiekanej cebuli
  • szklanka wody
  • pół szklanki masła orzechowego z kawałkami orzeszków
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy (Helcom)

Wykonanie:

W misce wymieszamy sos sojowy, sos pomidorowy, olej arachidowy, przetarty przez praskę czosnek, pieprz i kumin. Wkładamy do marynaty kurczaka, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos orzechowy. Do rondla dajemy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Gdy się zarumienią dodajemy masło orzechowe, wodę, sos sojowy i cukier. Gotujemy mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy. Nabijamy mięso na patyczki
i grillujemy po około 5 minut z każdej strony. Podajemy z sosem orzechowym.