Składniki:
- 3 łyżki pasty z orzeszków ziemnych lub masła orzechowego
- 100 g orzeszków ziemnych
- 100 g okry
- 2 pataty (ewentualnie zwykłe ziemniaki)
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- por
- łyżka oliwy (Halcom)
- 1,5 l wody lub wywaru warzywnego
- pół łyżeczki chili w proszku
- pieprz, sól
Wykonanie:
Ucieramy w rondlu pastę z orzeszków i szklankę wywaru. Kroimy pora na plasterki, podsmażamy na patelni i dorzucamy do wywaru. Dodajemy chili, pieprz i sól. Gotujemy około 20 minut, a następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, okrę, czosnek oraz pokrojone w kostkę pataty i gotujemy aż warzywa będą miękkie (również około 20 minut). Nalewamy na talerze, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.