Składniki:
- 90 g płatków owsianych
- 90 g wiórków kokosowych (Helcom)
- 100 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 70 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1,5 łyżki syropu klonowego
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki wrzątku
Wykonanie:
Mieszamy w misce płatki, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Na patelni topimy masło, dodajemy syrop klonowy i sodę wymieszaną z dwiema łyżkami wrzącej wody. Zawartość patelni przelewamy do miski z suchymi składnikami i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w dość dużych odstępach, bo spłaszczamy je do kształtu placuszków. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe do jedzenia, jak tylko troszkę przestygną 😉