Składniki:
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- kostka masła
- 100 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- 500 g cukru
- 6 jajek
- garść grubo pokrojonych migdałów (Helcom)
- pół tabliczki mlecznej czekolady pokrojonych na małe kawałki
Wykonanie:
W rondelku topimy czekoladę i masło – powoli, cały czas mieszając, tak by się nie przypaliło. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiamy rondel z czekoladą na bok do ostygnięcia. W drugiej misce ubijamy mikserem mąkę z cukrem i jajkami, aż do połączenia się składników w jednorodną masę. Do zmiksowanej masy wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem, wrzucamy migdały i kawałki czekolady. Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy masę brownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 2 do 3 cm wysokości. W temperaturze 200 stopni pieczemy około 20 minut. Podajemy na ciepło i na zimno pokrojone na małe, prostokątne kawałki. Dla wzmocnienia czekoladowego efektu można podawać z płynną czekoladą 😉