Składniki:
- 4 jajka
- 30 g tartego sera pecorino
- 30 g tartego parmezanu
- 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetta)
- 300 g makaronu spaghetti
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której gotował się makaron. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Jajka mieszamy z pecorino i parmezanem oraz odrobiną soli i pieprzu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, a po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodajemy makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewamy całość kilka minut. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy masę jajeczną i mieszamy tak szybko, aby jajka nie ścięły się na jajecznicę. Podajemy z pietruszką.
Przepis by Ania Starmach.