Bułeczki parmezanowe z pastą grzybową

Składniki na pastę:
  • 400g świeżych, leśnych grzybów
  • 2 łyżki oliwy (Helcom)
  • 200g sera feta
  • Ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
Wykonanie: Pokrojone w kostkę grzyby podsmażamy grzyby na 2 łyżkach oliwy, aż puszczą wodę. Gdy woda odparuje dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Gdy grzyby ostygną wkładamy je do blendera z pozostałymi składnikami i miksujemy, na gładką pastę.
Składniki na bułeczki z parmezanem i ziołami:
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mąki z zarodków pszennych Helcom Naturalnie
  • szczypta soli
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki świeżych ziół (tymianek, szałwia, bazylia)
Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki i rozdzielamy je na 6 form do bułeczek. Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni, wkładamy bułeczki i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułeczki, aż będą złociste.