Tarta z brukselką od Życie ma smak!

Składniki:

  • 400 g brukselki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 5 plasterków szynki
  • 100 g pikantnego sera żółtego
  • 20 dag mąki dyniowej (Helcom Naturalnie)
  • 15 dag masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Łączymy mąkę z posiekanym, zimnym masłem. Dodajemy dwie łyżki bardzo zimnej wody, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki (może być też pół godziny w zamrażalniku). Brukselkę myjemy i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Wylewamy pozostałą wodę. Wyciągamy ciasto z lodówki i oddzielamy kawałek wielkości 1/3, odkładamy go na bok. Pozostałą częścią wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wykładamy brukselkę i posypujemy ją pokrojoną w paski szynką, startym na grubej tarce serem i posiekanym czosnkiem. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.