Składniki:
- 400 g brukselki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 5 plasterków szynki
- 100 g pikantnego sera żółtego
- 20 dag mąki dyniowej (Helcom Naturalnie)
- 15 dag masła
- sól
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Łączymy mąkę z posiekanym, zimnym masłem. Dodajemy dwie łyżki bardzo zimnej wody, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy je w kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki (może być też pół godziny w zamrażalniku). Brukselkę myjemy i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Wylewamy pozostałą wodę. Wyciągamy ciasto z lodówki i oddzielamy kawałek wielkości 1/3, odkładamy go na bok. Pozostałą częścią wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wykładamy brukselkę i posypujemy ją pokrojoną w paski szynką, startym na grubej tarce serem i posiekanym czosnkiem. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.