Zupa krem z batatów z chipsami z szynki parmeńskiej

Składniki:

  • 800 g batatów
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • papryczka chilli
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • kilka łyżek oliwy (Helcom)
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kuminu rzymskiego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Papryczkę chilli drobno siekamy. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej i szklimy na nim przygotowane warzywa. W trakcie szklenia dodajemy kurkumę, kumin oraz kolendrę. Bataty, marchewki i pietruszki myjemy, a następnie obieramy. Bataty kroimy w kostkę, marchewki i pietruszki w półksiężyce. Imbir obieramy i cienko kroimy. Obrane i pokrojone warzywa dodajemy do zeszklonej cebuli i czosnku. Całość zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa zmiękną, a następnie miksujemy na gładki krem.

W trakcie miksowania dodajemy mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzanej, suchej patelni prażymy plastry szynki parmeńskiej – przez około 1-2 minut, aż powstaną chipsy. Zupę i chipsy łączymy tuż przed zjedzeniem.

Źródło: www.zakochanewzupach.pl