Składniki:
- kasza jaglana 250 g
- garść płatków migdałowych
- korzeń selera
- korzeń pietruszki
- marchewka
- syrop klonowy
- sól
- cukier trzcinowy
- woda
Wykonanie:
Kaszę prażymy na suchej patelni, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Zdejmujemy z ognia, przesypujemy na sitko i zalewamy wrzątkiem. Przepłukaną kaszę przekładamy do rondelka z grubym dnem i zalewamy wrzącą wodą – powinno jej być dwa razy więcej od kaszy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, nie mieszając, aż wchłonie całą wodę. Lekko solimy po ugotowaniu. Kaszę mieszamy z podprażonymi na patelni migdałami, kawałkami kandyzowanego selera, pietruszki, marchewki, a następnie polewamy syropem klonowym.
Kandyzowanie:
Seler obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki grubości ok. 3 mm. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut do momentu, aż delikatnie zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedzamy zachowując 0,25 szklanki płynu z gotowania. Ugotowany seler ważymy i wsypujemy do rondla razem z ilością cukru równą wadze selera. Zalewamy odmierzonym płynem i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i często mieszając gotujemy, aż powstały syrop niemal w całości odparuje i zacznie się krystalizować. Trwa to ok. 25 minut. Zdejmujemy z ognia i rozkładamy kawałki selera na pergaminie lub folii uważając, aby się ze sobą nie skleiły. Pozostawiamy do całkowitego wysuszenia, a następnie przekładamy do szczelnych pojemników i korzystamy z zapasu nawet przez kilka tygodni. W ten sam sposób kandyzujemy pietruszkę i marchewkę.
Źródło: www.kukbuk.com.pl