Składniki:
- kilogram wypatroszonego karpia
- cytryna
- 1,3 kg soli
- 3 białka
- świeży ogórek
- 50 ml jasnego octu balsamicznego
- 40 g cukru żelującego
- 100 g suszonej żurawiny
- łyżka oliwy (Helcom)
- limonka
- przyprawy: kolendra, sól morska, biały pieprz
Wykonanie:
Rybę myjemy i dokładnie wycieramy papierowym ręczniczkiem. Mieszamy białka z solą i połowę roztworu nakładamy na formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Kładziemy rybę i przykrywamy ją pozostałą solą połączoną z białkami. Pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni. Gdy ryba się piecze, przygotowujemy sos. Ogórka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. W małym rondelku przez około 3 minuty podgotowujemy ocet z cukrem żelującym. Po tym czasie dodajemy ogórka, żurawinę, sok wyciśnięty z limonki oraz jej przetartą skórkę. Na małym ogniu gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, drobną posiekaną kolendrą i łyżką oliwy z oliwek. Z upieczonej ryby usuwamy skorupę z soli i polewamy żurawinowym sosem.