Karp z solą i sosem żurawinowym

Składniki:

  • kilogram wypatroszonego karpia
  • cytryna
  • 1,3 kg soli
  • 3 białka
  • świeży ogórek
  • 50 ml jasnego octu balsamicznego
  • 40 g cukru żelującego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • łyżka oliwy (Helcom)
  • limonka
  • przyprawy: kolendra, sól morska, biały pieprz

Wykonanie:

Rybę myjemy i dokładnie wycieramy papierowym ręczniczkiem. Mieszamy białka z solą i połowę roztworu nakładamy na formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Kładziemy rybę i przykrywamy ją pozostałą solą połączoną z białkami. Pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni. Gdy ryba się piecze, przygotowujemy sos. Ogórka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. W małym rondelku przez około 3 minuty podgotowujemy ocet z cukrem żelującym. Po tym czasie dodajemy ogórka, żurawinę, sok wyciśnięty z limonki oraz jej przetartą skórkę. Na małym ogniu gotujemy jeszcze 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, drobną posiekaną kolendrą i łyżką oliwy z oliwek. Z upieczonej ryby usuwamy skorupę z soli i polewamy żurawinowym sosem.