Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 300 ml wody
  • 30 g masła czosnkowego
  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 2 duże kulki mozzarelli
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy (Helcom)
  • bułka tarta
  • suszone przyprawy: czosnek, oregano, bazylia
  • pieprz i sól do smaku

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wodę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej masło i sól potrzebne do ciasta. Powoli dolewamy do mąki i zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy dowolną formę pierożków, które wypełniamy farszem. By zrobić farsz, mielimy elektryczną maszynką ser i przepłukane wodą pomidory. Otrzymaną masę doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dosypujemy bułki tartej, aż do uzyskania dość zwartej konsystencji. Po ugotowaniu nie będzie wyczuwalna w smaku. Gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną. Można podawać z sosem pomidorowy.