Zupa rybna z karpia

Składniki:

  • filet z karpia
  • litr wywaru z karpia (lub warzywnego)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól morska i pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na maśle z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Podlewamy cebulkę wywarem, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler, dodajemy por w kawałku, gotujemy 15 minut. Zmniejszamy moc kuchenki, dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki filet z karpia, doprawiamy zupę solą, gotujemy 10 minut, pod koniec gotowania oprószamy zupę świeżo mielonym pieprzem. Mąkę dokładnie rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, dodajemy do garnka z zupą, stale mieszając, chwilę gotujemy. Zestawiamy zupę z kuchenki, zabielamy śmietaną. Podajemy posypaną natką pietruszki.

Źródło: www.zakochanewzupach.pl