Składniki:
- 250 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 180 ml wody gazowanej
- 40 ml oleju kokosowego
- 250 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
- łyżka rumu
- 100 g masy kokosowej (Helcom)
- lukier i wiórki kokosowe
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z połową cukru, dodajmy 2 łyżki mąki z zarodków pszennych i razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do pozostałej mąki dodajemy resztę cukru, lekko podgrzaną wodę gazowaną, olej kokosowy i rum. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejcie, aby ciasto podrosło. Z ciasta wycinamy krążki, łyżeczką nakładamy masę kokosową i sklejamy, forując kulkę. Odkładamy do wyrośnięcia na stolnicę posypaną mąką. Gdy pączki podrosną, smażymy je na głębokim tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Odstawiamy na papierowy ręczniczek by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzone lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.