Sushi serduszka nie tylko na Walentynki

Składniki:

  • 200 g ryżu na sushi
  • 5 cm kombu (czyli glonu morskiego morszczynu)
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 3 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 20 g imbiru (drobno posiekanego)
  • sól
  • 300 g czerwonych buraczków (gotowanych)
  • łyżka stołowa wasabi
  • 150 g wędzonego łososia (w plastrach)
  • kilka rzodkiewek
  • ogórek
  • odrobina czarnego sezamu

Wykonanie:

Pod bieżącą wodą dokładnie płuczemy ryż oraz kombu i gotujemy około 10 min na wolnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dokładnie przykrywamy i pozostawiamy na następne 8 minut, żeby ryż doszedł. Wyjmujemy kombu. Cukier, ocet ryżowy, imbir i szczyptę soli dokładnie mieszamy i dodajemy do ryżu. Buraczki kroimy na dwadzieścia cienkich plasterków. Za pomocą foremki w kształcie serca (ok. 4 cm średnicy) wykrawamy w plasterkach serduszka. Na zmoczonej wodą desce rozwałkowujemy ryż na placek o grubości 1 cm. Za pomocą tej samej zmoczonej foremki wykrawamy z ryżu 20 serduszek i układamy je na serduszkach z buraczków. Serduszka z ryżu smarujemy wasabi. Z łososia wykrawamy także 20 serduszek i układamy na serduszkach z ryżu. Wedle upodobania ozdabiamy malutkimi serduszkami z rzodkiewki lub pokrojonymi oliwkami i czarnym sezamem.

W ten sposób można przyrządzić sushi z ulubionymi składnikami 🙂

Źródło: www.ugotuj.to