Pizza w wersji z owocami

Składniki (ciasto):

  • 125 g mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 2 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy (Helcom)
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 75 ml ciepłej wody

Składniki (pozostałe):

  • 2 figi
  • 2 gruszki
  • mała garść pistacji
  • garść orzechów włoskich
  • zielony pieprz
  • rukola
  • ser gorgonzola

Wykonanie:

Ciepłą wodę mieszamy z cukrem i drożdżami, a następnie wlewamy ją do miski z mąką. Dodajemy sól oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Pod przykryciem odstawiamy je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Owoce myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Migdały i orzechy lekko kroimy. Owoce również kroimy na mniejsze części. Układamy na pizzy, posypujemy pistacjami, orzechami, kulkami pieprzu i rukolą. Posypujemy grubo tartym serem. Pieczemy pizzę około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy ciepłą z oliwą lub syropem klonowym.