Placki ziemniaczane z łososiem

Składniki:

Placki ziemniaczane:

  • kilogram ziemniaków
  • czerwona cebula
  • 2 jaja
  • łyżka mąka z zarodków pszennych
  • papryczka chili
  • świeża kolendra
  • 40 ml oleju ryżowego
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Sos Tzatziki:

  • ogórek
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy (Helcom)
  • łyżka octu winnego
  • świeży koperek
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Dodatkowo:

  • 300 g wędzonego łososia
  • szczypiorek
  • cytryna

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozostawiamy na chwilę i odciskamy nadmiar płynu. Do ziemniaków ścieramy cebulę, również na grubych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili i kolendrę. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy placki ziemniaczane. Skrapiamy olejem ryżowym i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25 minut. Ogórek obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, ścieramy na drobnych oczkach tarki i osączamy z nadmiaru wody. W misce łączymy jogurt, oliwę z oliwek, ocet i starty ogórek. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. Na upieczony placek nakładamy sos i zwinięty plasterek łososia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Źródło: www.kuchnialidla.pl