Ciasto marchewkowe w polewie z białej czekolady

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki z zarodków pszennych (Helcom Naturalnie)
  • 2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki na polewę:

  • tabliczka białej czekolady

Wykonanie:

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy proszek i sodę oraz dosypujemy cynamon. Czekoladę łamiemy na drobne kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Upieczone i lekko ostudzone ciasto, oblewamy czekoladą.

Źródło: www.chocoholiczka.blogspot.com