Czarna FIT
Składniki:
- 30 g oleju kokosowego
- 15 g wiórków kokosowych
- 30 g kakao naturalnego
- 120 g mleka migdałowego
- 15 g miodu
- laska wanilii
Wykonanie:
Do garnuszka dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, 2 łyżki kakao (naturalnego) i pół szklanki mleka migdałowego (można dodać krowiego). Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy miodu i również mieszamy. Gotujemy przez chwile na małym ogniu. Rozchylamy laskę wanilii, aby była w miarę prosta i wyciągamy, za pomocą łyżki, ziarenka. Dodajemy do garnuszka szczyptę, ponieważ aromat z całej laski byłby zbyt mocny! Na koniec dosypujemy łyżkę wiórków kokosowych i mieszamy. Gotową masę odstawiamy i czekamy aż wystygnie. Układamy czekoladową masę na blaszce i wkładamy do zamrażalnika na około 4 godziny. Na wierzch możemy dodać ulubione owoce, bakalie, orzechy.
Biała FIT
Składniki:
- średni jogurt naturalny
- odżywka białkowa
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- owoce sezonowe
- łyżeczka amarantusa
- miód (opcjonalnie)
Wykonanie:
Jogurt naturalny, odżywkę białkową, mleczko kokosowe i miód mieszamy ze sobą, tak aby powstała gładka masa. Można to zrobić za pomocą blendera lub ręcznie. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Układamy masę do pudełka wyłożoną folią aluminiową. Na wierzch układamy sezonowe owoce i posypujemy amarantusem. Wkładamy do lodówki na około 4 godziny. Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika, czekolada jest twarda i można ją pokroić w kostki to znaczy, że można zajadać 🙂
Źródło: www.blondbrunettes.pl