Składniki:
- mięso mielone
 - cebula (biała i czerwona)
 - czosnek
 - bułka tarta
 - jajko
 - bulion
 - sól, pieprz
 - makaron spaghetti
 - marchewka
 - mozzarella
 - oliwki (Helcom)
 - natka pietruszki
 - sos pomidorowy
 
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Na chwilę przed końcem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku i suszone oregano. Mieszamy z mielonym mięsem. Dodajemy bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i wyrabiamy ciasto na pulpety. Formujemy sporej wielkości pulpety i podsmażamy je na patelni z rozgrzana oliwą z obu stron. Na patelnię wlewamy gorący bulion i gotujemy 15-20 minut (w zależności od mięsa). W międzyczasie gotujemy makaron. Talerz wykładamy zieloną sałatą. Układamy na niej pulpeciki i obtaczamy je makaronem do połowy wysokości. Z plasterka marchewki robimy dziubek, z mozzarelli i oliwki oczka, z czerwonej cebulki brewki i włosy z natki pietruszki. Opcjonalnie danie można zalać sosem pomidorowym.

