Składniki:
- 0,5 kg truskawek
 - litr wody
 - 2 łyżki kisielu truskawkowego (bez cukru)
 - kilka kropel ekstraktu waniliowego
 - 2 łyżki ksylitolu (Helcom Naturalnie)
 - 50 ml słodkiej śmietanki
 - lody waniliowe
 
Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do garnka. Dodajemy wodę oraz ksylitol i gotujemy około pięć minut. Kisiel rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dolewamy do garnka z zupą, mieszamy i gotujemy chwilę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do chłodniejszej zupy dodajemy śmietankę oraz ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszamy. Odstawiamy zupę na godzinę do lodówki. Chłodnik truskawkowy podajemy z lodami waniliowymi lub groszkiem ptysiowym.

